על פי חוק המחזיק במקום העבודה הוא האחראי לבטיחות ובריאות עובדיו במקום עבודתם באשר הוא.
שירותי ממונה בטיחות בעבודה ניתנים על ידי אדם שיש לו “אישור כשירות” מאת מפקח עבודה ראשי, והוא מתמנה על ידי המעביד על מנת לייעץ לו, ולסייע להנהלת המפעל בכל הנוגע לבטיחות, כתיבת תוכנית לניהול בטיחות, גהות, הנדסת אנוש, ובריאות תעסוקתית של העובדים.
חלק ניכר ומהותי בתפקיד ממונה הבטיחות הנו להציג לבעל המפעל ומנהליו את כל דרישות התקנות והחוקים הנוגעים לבטיחות ובריאות תעסוקתית(יועץ משפטי לעניין!)
פז בטיחות נותנת שירותי ממונה בטיחות בעבודה באיכות גבוהה. נדב אסייג, מנכ”ל פז בטיחות, הוא ממונה בטיחות בעבודה שעבד כ- 25 שנה בתעשייה.
במאמר הזה, נדבר על מקומות עבודה שחייבים שרות ממונה בטיחות בעבודה, מהם שירותי ממונה בטיחות בעבודה, מה כדאי לדעת על בטיחות וגהות בעבודה, ועדת בטיחות, סיכונים בעבודה, מהי תכנית בטיחות בעבודה, הצורך בממונה בטיחות בעבודה ומהי האחריות של ממונה בטיחות בעבודה.
אנו נגיע לארגון ונערוך מיפוי בתחנות העבודה ונעשה לכם סדר והבנה לכל מה שאתם צריכים לעשות על פי חוק!
אנו נוכל לתחזק לכם את כל הנדרש עד לרמת ביצוע- תכנית הדרכות, הכשרות, ריענון שנתי, ציוד מגן אישי, בדיקות נדרשות, הפעלת אנשי מקצוע ועוד..)
שירותי ממונה בטיחות בעבודה כוללים ייעוץ בטיחותי והסמכה לתקנים בענייני בטיחות. שירותי יועץ בטיחות בעבודה מסייעים למעביד ולאנשי צוות הניהול והתכנון בכל הנוגע לבטיחות, גיהות, הנדסת אנוש ובריאות תעסוקתית של העובדים במפעל ולקדם את התודעה בנושאים אלו. ובנוסף:
ממונה בטיחות בעבודה חייב לבצע בדיקות על ידי מעבדות מוסמכות
מחובתו של המעסיק לדאוג לקיום בטיחות וגהות עבור העובד במקום עבודתו. יש לבצע הדרכות בטיחות בעבודה המעבירות תמצית מידע וסיכונים לעובד במקום עבודתו על פי עיסוקו. בנוסף חייב המעסיק גם לדאוג כי בריאותו של העובד לא תיפגע בכל זמן שהותו במקום עבודתו. פגיעה בבריאות כיום נמדדת בכמה גורמים:
רעש מזיק – על פי תקנת רעש מזיק במקומות עבודה, מדובר ברעש העולה בעוצמתו על 85 דציבל, במידה והעובד חשוף לרעש זה במשך 8 שעות ביום, או במשך 200 שעות בשנה. במקרה כזה, העובד מוגדר כעובד ברעש מזיק ויש לנקוט באמצעים למניעת פגיעה בגופו ו/או במערכת השמיעה שלו. עוד כתוב בתקנות שאפילו אם עובד עובד על מלגזת דיזל, או עובד עם אוויר דחוס למשל, או בבית מטבחיים/ במחצבה/ בעבודות פיצוצים – הנו עובד שמוגדר כעובד ברעש מזיק ללא קשר למספר השעות בהן הוא חשוף לרעש.
האמצעים למניעת הפגיעה בעובד מתחילים במספר גורמים בהם יש לנקוט להפחתת הרעש מהמכונה: בתהליך ובאמצעים הנדסיים, באמצעות הרחקת גורם הרעש ככל שניתן מסביבת העובד, או אספקת מגני שמיעה אישיים לשימוש כציוד מגן אישי. רעש מזיק נמצא במפעלים רבים והוא נפלט בעיקר ממכונות, מכבשים, גיליוטינות, רתכות, דיסק השחזה וחיתוך, מקדחות, פטישים, מתקני ייצור שונים, וכל תהליך בו מתקיים רעש.
אבק מזיק – נמצא במקומות עבודה רבים: מפעלי תעשיית האבן והשיש, מפעלי ייצור המשתמשים באבקות וחומרים טחונים או גרוסים למיניהם. במפעלי עץ ונגריות מאבק העצים הנפלט כתוצאה מניסור, שיוף, קדיחה וכו’. במפעלים המייצרים תרופות, מפעלי פלסטיק והזרקות פלסטיק ישנן מכונות ומתקנים שונים הפולטים אבק ונדפי חומרים. אלו עלולים להיות מסוכנים לבריאות האדם ואף יתירה מכך לגרום למחלות ממאירות קשות.
האבק המזיק (וכן גורמים מסוכנים נוספים) נמצא גם במפעלים בהם מכרסמים ומעבדים עיבוד שבבי מדויק, ובמפעלים בהם מייצרים חומרים מסוכנים, נוזלים דליקים ורעילים. אלו אינם בריאים במגע עם גוף אדם, בנשימתם או בליעתם או פגיעתם בכל צורה שהיא בגוף האדם.
מפעלים בהם קיים שימוש במתכות רעילות, כגון מפעלים בהם מבצעים עבודות הלחמה לסוגיהן. בעבודות אלו נפלט חומר רעיל הנקרא בשמו כקולופוניום, ואינו בריא לגוף האדם. הוא נפלט מהשרף המצוי במרכיבי חומר ההלחמה הנקרא לחם. כאן חשוב מאוד תפקידו של ממונה בטיחות הוא להביא לידיעת המעסיק את דרישות החוק והתקנות בעניין גורמים מזיקים באוויר וסיכונים סביבתיים, שעלולים להביא לפגיעת עובדים במקומות העבודה.
במדינת ישראל, מצויות מספר מעבדות המאושרות על ידי האגף לפיקוח העבודה והמשרד להגנת הסביבה, שמתפקידיהם עולה החובה לקיים סקר מקדים בכל מקום עבודה שבו נמצאים גורמים מזיקים ושבו נדרש לקיים בדיקות סביבתיות בהם בדיקת הימצאות או היעדר רעש מזיק ובדיקת מזהמים וגורמים מזיקים כחומרים מסוכנים, נוזלים מוצקים ואבק מזיק.
רעש בסביבת העבודה. רעש שמזיק לעובד מחייב שימוש במגינים אישיים
חשוב לזכור כי שיפור הבטיחות במקום העבודה גורם לשביעות רצון העובדים ולשיפור האיכות והפריון. ניתן לשפר את הבטיחות באמצעים פשוטים. זה מתחיל מהרצון של ההנהלה בארגונים לתת יד וכתף לשפור הבטיחות. בטיחות ניתן לשפר באמצעות הכשרת נאמני בטיחות בעבודה, ובאמצעות הקמת ועדת בטיחות במפעל, שתפקידה העיקרי הוא לדון בנושאי בטיחות שונים כמו מפגעי בטיחות. הועדה נותנת המלצות למניעה ולצמצום סיכונים רבים העלולים לגרום לפגיעות בנפש ורכוש.
בנוסף, ניתן לשפר את הבטיחות באמצעות תגמול ועידוד עובדים בשכר ובצורות תגמול שונות. העובדים יקבלו תגמול כאשר הם נמצאו ככאלה שאינם מפרים את החוקים ואת הדרישות בהוראות הבטיחות הנהוגות בארגון. עוד ניתן להשקיע באמצעים שיקלו את עבודתו של העובד ויצמצמו פגיעות שריר ושלד. כיום ישנם לא מעט עובדים שנפגעו בשריר ושלד כתוצאה מהרמת משאות כבדים ומניוד ידני. שיפור הבטיחות יושג גם על ידי זיהוי כל הסיכונים ואם כל המכונות יגודרו וימצא בהם כל המיגונים הנדרשים. העובד לא יפגע מחמת תנועת המכונה או מפעולות בהם קיימים מנגנונים מסתובבים.
ניתן כיום לנהל את הסיכונים בעבודה. הכלי היעיל והמקובל לצורך ניהול סיכונים הנו סקר הסיכונים שמתקיים במקומות העבודה הן בתהליכים שונים והן על מחלקות ייצור שונות על כל תפקידיהם והפעולות המבוצעות בהן תוך ניתוח רמות הסיכון וחומרת הפגיעה. כמו כן ניהול סיכונים באמצעות סקר סיכונים יעיל מביא למתן המלצות טובות ויעילות שמטרתן היא לתת מענה אפקטיבי להפחתת הסיכונים ולהקטנת הסיכון הכולל והבאתו לרמת הסיכון הקביל.
בשנת 2013, נכתבה תקנה חדשה, המחייבת מפעלים וכל ארגון בו נמנים מעל 50 עובדים לכתוב תוכנית בטיחות בעבודה. בתקנה מצויים הדרישות מתכנית הבטיחות ובהן כתיבת כ-10 פרקים המסבירים את כל מאפייני הארגון ברמה המנהלית וברמה התפעולית תוך מתן דגשים לקיום כל הבדיקות הנדרשות על פי חוק. בתכנית הבטיחות יש לכתוב פרק נרחב העוסק בניהול הסיכונים בארגון. בתכנית צריכים להיות כל הנתונים על יעדי הארגון, מדיניות הארגון, מבנה הארגון, גורמי בטיחות הפועלים בארגון חיצוניים ופנימיים, הבהרות על הסיכונים המצויים בארגון, סקרי סיכונים, הגדרות בעלי תפקידם ונושאי משרות בטיחות בארגון.
נדב אסייג, מנכ”ל פז בטיחות, נותן שירותי ממונה בטיחות בעבודה וכותב תוכנית בטיחות בעבודה
כל מפעל כמשמעותו בפקודת הבטיחות בעבודה המעסיק חמישים עובדים ומעלה, מחויב בהעסקת ממונה בטיחות שהוא ממונה בטיחות בעבודה. קיימים ארגונים רבים שבשל רמות הסיכונים ומורכבות התהליכים המסוכנים המתקיימים בהם ושאף על פי שמספר העובדים בהם קטן מ-50 עובדים מחויבים בהעסקת ממונה בטיחות וזאת בכפוף לדרישות האגף לפיקוח על העבודה הכפוף למשרד הרווחה, ומשרד הכלכלה.
רבים מאתנו שואפים לייצר סביבת עבודה ברמה גבוהה; תנאים אשר יאפשרו לעובדים השונים להתנהל בנינוחות תוך שמירה על ביטחונם האישי. בהתאם, בין אם מדובר בחברה מתחום ההנדסה, הרפואה, החקלאות או מענף תעשייה אחר, כדי שניתן יהיה לספק תנאים בטיחותיים כראוי – מומלץ להתעניין בהדרכת בטיחות לעובדים.
במילים אחרות, לצורך מניעת תאונות עבודה, צמצום הנזקים הפיננסיים של החברה כמו גם מניעתן של מחלות הנובעות מעבודה, רצוי להעביר הדרכות והכשרות העוסקות בגיהות ובבטיחות; הדרכות המיועדות לעובדים וללא ספק ישפרו את הסביבה על הצד הטוב ביותר.
בהתאם, כדי שניתן יהיה לצמצם סיכונים פיזיים ותברואתיים, מומלץ להתעניין בקורסים אלו – הכוללים מגוון נושאי לימוד כדוגמת בטיחות בחשמל, ציוד מגן אישי, תרגול במצב חירום ועוד. במקביל לכל זאת, חשוב לא פחות למנות בכל ארגון ומפעל ממונה בטיחות; מומחה אשר ילווה וייעץ בכל הנוגע אל גיהות תעסוקתית, הנדסת אנוש וכן הלאה.
בנוסף, תפקידו כולל תחומי אחריות נוספים כדוגמת איתור מפגעי בטיחות, הכנת הוראות בטיחות בעבודה, סימון חומרים וציוד מסוכנים, קביעת נהלי עבודה בטיחותיים לצד פעולות משמעותיות נוספות.
עובדים ברעש או באבק? תחום עיסוקכם כולל עבודה בגובה רב? כך או כך, כדי לשמור על הוראות הגיהות כנדרש, יש להשתתף בהדרכות בטיחות. הדרכות אלו ואחרות מעבירים המומחים של פז בטיחות. מכללה זו חורטת על דגלה ערכי מצוינות, בטיחות, שקיפות ואמינות – תוך הכשרת דורות חדשים של מומחים בתחום הגיהות.
ממונה בטיחות במערכות סולריות
החל מ-29.9.2020 מחויבות חברות המתקינות מערכות סולאריות, למנות ממונה בטיחות בעבודה
מפקח עבודה ראשי וראש מינהל הבטיחות במשרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים מנחה כי החל מהתאריך י"א תשרי ה'תשפ"א, 29.9.2
, על החברות/קבלנים, המבצעים התקנות מערכות סולאריות, למנות ממונה בטיחות בעבודה לכל חברה (קיים מירשם לבעלי תפקיד זה באתר המינהל ) בהיקף משרה של 8 שעות חודשיות לפחות.
יש לוודא באופן מיידי שכל העובדים בחברה, המבצעים עבודות בגובה, עברו הכשרה בטיחותית מתאימה והוסמכו לעבודה בגובה.
כמו כן, יתקיים בתאריך ד' חשוון ה'תשפ"א, 22.10.2020, מבצע ארצי של מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, אחר חברות/קבלנים, אשר מבצעים התקנות של פאנלים סולאריים על הגגות. עיקר האכיפה תתבצע בנוגע לתקנות הבטיחות בעבודה בגובה ועמידה בתקנות הבטיחות בעבודה.
אתר שיתגלו בו חריגות, ייסגר מיידית ל-7 ימים בצו בטיחות וכמו כן יוטלו עיצומים ובמקרים חמורים יוכנו כתבי אישום בנושא זה.