חומרים מסוכנים דורשים התייחסות וטיפול שונים מחומרים אחרים, כיוון שהם עלולים לגרום לתופעות חמורות בקרב מי שנחשף אליהם.
עובד יכול להיפגע מחומרים מסוכנים בדרכים רבות בהם באמצעות מגע, התזה לעיניים, בליעה או נשימה של חומרים תוקפים בעלי אדים מסוכנים ובעלי תרכובות שעלולות לגרום לנזק רב לרקמות, שלעיתים עלול להיות בלתי הפיך.
פז בטיחות מעבירה קורס אחראי רעלים שיתן לכם את האפשרות להתנהלות חכמה ונכונה עם החומרים המסוכנים השונים.
במאמר שלפניכם, נגדיר מהם חומרים הנחשבים למסוכנים, נפרט איזה מהם קיימים בתעשייה, ומה ניתן לעשות כדי למנוע פגיעה כתוצאה מחשיפה אליהם.
הגדרת חומרים מסוכנים
חומרים מסוכנים הם חומרים רעילים העלולים לגרום נזק ליחיד אם הם נכנסים לגוף.
החומרים המסוכנים מסווגים בעולם כולו ל-9 קבוצות סיכון.
בקורס, ילמד החניך את מבנה 9 קבוצות הסיכון שבהם קיימים החומרים כגון: חומרי נפץ, גזים, מוצקים, ונוזלים דליקים, חומרים מאכלים (קורוזיביים), חומרים מסרטנים, חומרים עם קרינה, ואחרים.
חומרים רעילים יכולים לחדור לגוף בדרכים שונות (דרכים אלו נקראות תוואי חשיפה):
- המסלול הנפוץ ביותר של חשיפה הוא באמצעות שאיפה (נשימה לתוך הריאות).
- תוואי אחר לכניסה הוא דרך מגע עם העור. חומרים מסוימים יכולים לעבור בקלות דרך עור ללא הגנה ולהזין את הגוף.
- בליעה גם היא אפשרית, אבל פחות נפוצה. בליעה מתרחשת לעיתים קרובות בטעות במקרה של היגיינה לקויה (למשל אכילת מזון או עישון סיגריה באמצעות ידיים מזוהמות).
איזה חומרים מסוכנים קיימים בתעשייה
חומרים רעילים משמשים לעתים קרובות במקום העבודה. הטבלה הבאה מציגה כמה חומרי עבודה שנחשבים רעילים.
איך חומרים מסוכנים משפיעים על הבריאות?
חומרים רעילים עלולים לגרום לתופעות בריאותיות חמורות אצל אדם חשוף. מידת הסיכון קשורה לחומר המדויק אליו אתה חשוף, ריכוז החומר, המסלול לתוך הגוף והכמות שנספגה על ידי הגוף (המינון). רגישות המשתמש לחומר גם משחקת תפקיד.
ההשפעות הבריאותיות עלולות להתרחש מיד או שההשפעות עשויות להתעכב.
- תופעות אקוטיות – השפעות בריאותיות המתרחשות מיד לאחר חשיפה לחומר.
- השפעה כרונית – השפעות בריאותיות יתרחשו זמן מה לאחר החשיפה. אפקט כרוני עלול להתרחש שעות, ימים, חודשים או אפילו שנים לאחר חשיפה. באופן כללי, תופעות חריפות נגרמות על ידי חשיפה יחידה, גבוהה יחסית. השפעות כרוניות נוטות להתרחש על פני תקופה ארוכה של זמן וכרוכות בחשיפות נמוכות יותר (למשל, חשיפת כמות קטנה יותר לאורך זמן).
יש חומרים מסוכנים רעילים שמשפיעים על הבריאות בצורה כרונית וגם מידית.
חומר רעיל יכול להוות סכנה מכמה כיוונים. לדוגמא, חומר רעיל יכול להיות גם אכיל וגם דליק. קרא את גיליון נתוני הבטיחות והתוויות כדי להיות בטוח שאתה מבין מה הוא המוצר ואיך לעבוד איתו בשלום. אם אתה לא מבין את ההוראות, או אם אינך בטוח, בדוק עם הממונה עליך.
זיהוי חומרים מסוכנים בתעשייה
קשה לנהל את הלא נודע. לכן, אחראי רעלים בתעשייה, חייב לדעת איזה חומרים מסוכנים נמצאים במחלקות ובמתקנים, כולל כמויות ומיקומים. כדי להשיג מטרה זו, אחראי רעלים צריך לבצע סקירה של החומרים המסוכנים הנמצאים במפעל שלו.
בתור התחלה יכול אחראי רעלים לבקש מכל מנהל במפעל ליצור רשימה של כימיקלים הנרכשים לשימוש במחלקה שלו ולעבור רגלית במחלקה לחיפוש אחרי כימיקלים. בחיפוש יש להתמקד באזורי אחסון, ערכות כלים, ועגלות. לאחר שהמנהל והעובדים זיהו את הכימיקלים, המנהל יכול לקבל גיליונות נתונים של החומרים ולעיין בהם כדי לקבוע אם הכימיקלים מסוכנים. את הנתונים המנהל מעביר לאחראי רעלים במפעל.
סימון חומרים מסוכנים
כל הכימיקלים המסוכנים חייבים להיות מסומנים בבירור לטובת המשתמשים הנוכחיים, אנשי חירום, ומשתמשים עתידיים. ודא שכל המדבקות קריאות ובמצב טוב. יש לתקן או להחליף תוויות פגומות או חסרות.
לעולם אל תאחסן חומרים מסוכנים בבקבוקי שתיה, הם עלולים לגרום להרעלה קשה בזמן שאדם שיחשוב שהוא מחזיק במים ובעצם יש בבקבוק חומר מסוכן עם צבע הזהה לצבעם של המים. כבר קרו מספר ארועים קשים בעבר במפעלים שונים בארץ, שעובדים אחסנו טינרים, מקבוצות שונות של המדללים, בבקבוקי שתיה, ועובדים שתו מהם בשוגג.
הדבר יכול לגרום לנזק בלתי הפיך לאדם והרעלה כזו עלולה לשתק מערכות עצבים ולכלות איברים מתפקוד תקין עד הרס כליל למבנה התפקודי.
תוויות היצרן
היצרנים צריכים לספק תוויות עם הפרטים הבאים:
- תכולת המיכל.
- מידע על מפגע גופני ובריאותי.
- שם, כתובת, ומספר טלפון חירום של יצרן או אחראי אחר.
אסור להסיר או להשחית תוויות יצרנים מקוריות. דפי נתונים על בטיחות חומרים חייבים להיות נגישים לכל אחד שעובד עם הכימיקלים האלה.
תוויות משלך
כימיקלים מסוכנים שאינם במיכל המקורי של היצרן חייבים, לכל הפחות, להיות מתויגים עם התוכן של המיכל. אם התכנים מסוכנים יש לצרף לתווית את סוג המפגע כדי להזהיר עובדים באזור העבודה. אין צורך לתייג מכולות אשר ישמשו באופן זמני (במהלך משמרת אחת של עבודה), והעבודה נמשכת תחת פיקוח מיידי.
הפרדת כימיקלים מנוגדים
יש להפריד ולאחסן חומרים כימיים לפי הסיווג המשפחתי שלהם או לפי המפגע הכימי שלהם. אין לאחסן כימיקלים בסדר אלפביתי!
סווג מפגעים נפוץ כולל:
- חומרים דליקים.
- חומרים מאכלים (חומצות ובסיסים).
- רעלים.
- רעלים חזקים.
- חומר מחמצן.
- גזים דחוסים.
- קריוגני – מקפיא.
- מים ראקטיביים.
- חומר נפץ.
מגע מקרי בין כימיקלים שאינם באותו סווג משפחתי יכול לגרום לשריפה, פיצוץ, היווצרות איזור רעיל או דליק, או תגובות מזיקות אחרות:
- חומרים מחמצנים מעורבבים עם ממיסים דליקים יכולים לגרום אש.
- חומצות מעורבות באבק מתכת יכולות לייצר דליקות גז מימן.
פינוי חומרים מסוכנים
כל חומר מסוכן חייב להיות מפונה לאזור הטמנה מורשה ומאושר.
דרישות המשרד להגנת הסביבה מחמירות בעניין חובת הפינוי של כל פסולת רעילה באשר היא. פסולת רעילה היא כל פסולת שעלולה לגרום לפגיעה בסביבה כגון: פסןלת רעילה אלקטרונית – מכשירי חשמל, רכיבים, מכונות, מוצרי חשמל פגומים, פלורסנטים בעלי גז רעיל, מנורות עם גזים רעילים, נוזלי קירור בתעשייה, נוזלים דליקים מכל סוג שהוא, חומרי הדברה וריסוס, חומרי פלסטיק ואחרים.
ארגונים רבים יוצרים קשר עם חברות המאושרות לפינוי חומרים מסוכנים וחובת הפינוי היא של אחת לחצי שנה לפחות על פי הדרישות של המשרד להגנת הסביבה.
פז בטיחות וחומרים מסוכנים
פז בטיחות מעבירה קורס לחומרים מסוכנים שנקרא בלשון מקצועית קורס אחראי רעלים. בקורס לומדים על –
- חוקים ותקנות לעיסוק וטיפול בחומרים מסוכנים.
- אחסון של חומרים מסוכנים.
- הובלה וטיפול בחומרים מסוכנים.
- ציוד מגן לטיפול בחומרים מסוכנים.
- ועוד…
הקורס נמשך 24 שעות (3 ימי לימוד) בפריסה של יום בשבוע.
הקורס מקנה 3 ימי כשירות לממוני בטיחות בעבודה שישתתפו בקורס זה.