הידעת? בעל עסק יקר, חובתך על פי חוק היא להיות מוכן למצבי חירום. הדרכת כיבוי אש והצלה עוזרת לעובדים ולך להיות מוכנים. במאמר על מפגעי בטיחות אש וחומרים מסוכנים ניתן לקרוא איך מונעים מהאש להידלק.
בזמנים אלו, התעשייה מתפתחת ודורשת –
- תהליכי ייצור מורכבים ומסוכנים.
- שימוש בחומרים רבים בעלי סיכון דליקות ונפיצות.
- צריכת חשמל בהספק גבוהה.
צריכת חשמל בהספק גבוהה יכולה להביא להתחממות מוליכים בלוחות חשמל יכולה להביא לקצר חשמלי שמוביל לשרפות גדולות. קורס הדרכת כיבוי אש יעזור לעובדים להגיב מהר ונכון לאירועי חירום ולמצבים בהם פוקדת שריפה.
אירועי חירום רבים ומגוונים עלולים לפקוד אותנו בכל זמן ובכל מקום, בהם:
- רעידות אדמה.
- נפילת טילים.
- פיגוע חבלני עוין.
- שרפות.
- פציעת אדם מכל גורם שהוא.
- איבוד הכרה של אדם וכדומה.
ישנה ציפייה במדינת ישראל שכל ארגון ייערך לכל תרחיש הנקרא בדרכו. ישנם גופים במדינה שאמורים לעקוף ולוודא שהארגונים אכן מוכנים לכל תרחיש. אם זה פיקוד העורף, אם זאת רשות הכבאות וההצלה, אם זה המשרד לרישוי עסקים בישראל, הרשויות המקומיות וכדומה.
כולם מצפים מאתנו לתת מענה בשעת חירום. אפילו חברות הביטוח מבקשות ובאות בדרישות שונות על מנת שהן יוכלו לבטח את העסק. בעלי העסק נדרשים לקיום והמצאות כל התקני הבטיחות הנדרשים להגן על נפש ורכוש.
איזה מערכות כיבוי אש נדרשות כדי להגן על ארגון?
המערכות הנדרשות הן מערכות גילוי אש ועשן עם התראה כולל מערכות כיבוי אש באמצעות מים (הספרינקלרים, המתזים). בנוסף יש להצטייד במטפים בכל פינה שייתנו מענה על כל 15 מטרים לאורך הארגון. יש להצטייד גם בארונות ציוד כיבוי אש בהם יש לאחסן את הפריטים הבאים:
- זרנוק כיבוי אש – 2 יחידות, אשר הם צינורות של 2 צול בצבע לבן ועשויים מחומרים סינטטיים וציפוי סיבי זכוכית או פיבר. הצינורות מגיעים באורך 15 מטרים כל אחד.
- מזנק כיבוי אש – שדרכו יוצאים המים ב-2 צורות התזה משתנות – ריסוס או מיקוד המים לנקודה מסוימת.
יש להצטייד גם ב-
- גלגלון כיבוי אש באורך של 30 מטרים (על פי התקן החדש) המגיע בקוטר שלושת רבעי צול ובצבע אדום המגולגל על תוף מתכת אדום.
- ברז סניקה המיועד לחיבור הזרנוקים לקוו מים עם ספיקה ולחץ גבוהים לצורך מתן כמויות גדולות של מים בלחץ גבוה.
- מתאמים שונים לצורך התחברויות שונות
- כלים שונים כמו מפתחות שטורץ וגלגלים לפתיחה וסגירת הזרנוקים והברזים.
שימוש בכל מערכות כיבוי אש והצלה בתעשייה יעשה על ידי אנשים שעברו קורס הדרכת כיבוי אש.
למה צריך קורס הדרכת כיבוי אש?
- ידע בסיסי – קורס הדרכת כיבוי אש בה להקנות לכל אדם בתעשייה ובכל ארגון את הידע הבסיסי והאקדמי לו הוא זקוק בזמן תרחיש חירום בנושאי אש.
- או ידע מורחב – קורס הדרכת כיבוי אש יכול להתקיים ברמה בסיסית של כ-שעתיים ולהמשיך עד לקיום הדרכות בני מספר ימים.
- בכיבוי אש והתמודדות – מספר שעות בודדות מספיקות לכל אדם מן השורה, בכדי להקנות לו ידע בכיבוי אש והתמודדות נדרשת מינימאלית עד להגעת כוחות הכיבוי וההצלה.
[
דליקה המתפתחת כתוצאה:
- מקצר חשמלי.
- מבדל סיגריה שהושאר דולק.
- מחומר דליק שנשפך לקרקע.
עשויה להגיע בתוך 4 דקות לכ- C°500 (!)
- רק הגורמים המקומיים.
- הראשונים שיטפלו בשרפה.
- יוכלו להתמודד בסכנות בצורה הראויה והיעילה ביותר.
כל מערכות גילוי אש ועשן ומערכות הכיבוי האוטומטיות המותקנות במפעלים ובמוסדות, לא יתפקדו ביעילות הנדרשת ללא הגורם האנושי שייתן את המענה הראשוני לאירוע. “הגורם האנושי” הם, במקרה שלנו, צוותי החירום המקומיים וכמובן גם כל עובד מן המניין.
מניסיון שנצבר בעולם, הוכח כי הדרכת כיבוי אש נאותה של הגורמים בשטח תורמים יותר מכל – מהיבטי עלות – תועלת – למניעת אירועי שריפה ולטיפול מהיר ויעיל בהם, כולל הגברת המודעות לנושא. ואכן, אחת הבעיות המרכזיות במדינת ישראל, בתחום הדרכת בטיחות בכלל ובתחום הדרכת בטיחות האש בפרט, היא המודעות. או ליתר דיוק – חוסר המודעות לנושא.
חוסר המודעות מתחיל מלמטה – מהאזרח “הפשוט” – שאיננו מבין את חשיבותו של הנושא, מורכבותו ורמת הסיכון שלו. חשוב להתחיל עוד בהסברה בגני הילדים, ובבתי הספר ולחלחל אט אט את המודעות לסיכוני אש ולאופן ההתמודדות עמו. כשבעצם הפתרון המרכזי לבעיית המודעות: הדרכת כיבוי אש והקמת צוות שייערך ויקבל כלים נכונים לטיפול באירועי חירום במקומות העבודה ובכל מקום אחר.
כל הכבאים, רבים ככל שיהיו, אינם יכולים להיות במקום בדקות הראשונות שבהן פורצת האש. וזאת הרי מתפשטת במהירות, גורמת נזק כבד לרכוש ולעתים מספיקה לגבות גם חיי אדם. הדקות האלה, הן הזמן היקר ביותר שבו צוותי החירום, ממוני הבטיחות ונאמני הבטיחות, ולעתים כלל העובדים במתקן או בארגון יכולים להציל את המצב.
אחד מגורמי הסיכון הגדולים ביותר בזמן שפורצת אש הנו העשן הסמיך היוצא מפי הלהבות ומשחרר לאוויר גזים רעילים ותרכובות רעילות שגוף האדם אינו יכול להכיל אותם וגם אינו מסוגל להתמודד אתם.
לדוגמה, נזכיר כי בזמן שמשתחרר עשן, אחד הגזים הרעילים שנפלטים ומסוכנים לאדם הינו גז ה-CO, חד תחמוצת הפחמן. גז זה, המשוחרר לאוויר מתוצאי השרפה, חודר לגוף האדם בזמן נשימה. הגז גם נספג בהמוגלובין שבדם שלנו ומרעיל את הדם. אדם עלול למות מהגז תוך דקות עד שעות. לא מעט בני אדם נחנקו למוות משאיפת עשן ונהרגו. מספר אירועי אש שנגרמו כתוצאה מרשלנות או מגורם הצתה כזה או אחר, גרמו לאבדן חיי אדם ואף לפגיעות קשות באנשים וברכוש רב.
הדרכת בטיחות אש – איך שמיכת מילוט או שמיכת כיבוי יכולה לעזור לכיבוי אש או אדם בוער?
בכל מקום עבודה בו:
- קיימת סכנה שאדם יבער.
- מכונה תבער.
- נוזל יבער.
שמיכת מילוט תעזור.
ניקח לדוגמה תחנת דלק בה מתדלקים מכוניות ורכבים שונים. אדם עלול לבעור אם נוזל דליק מאקדח משאבת התדלוק יתיז על גופו ובו בזמן הוא ידבר בפלאפון או יעשן. במקרים כאלו שמיכת מילוט יכולה לסייע.
דוגמה נוספת – מפעלים בהם קיימים תהליכי עבודה עם נוזלים דליקים ואנשי אחזקה ותחזוקה. בתרחיש של דליפה או שפך גדול, בגדי העובד נספגים בנוזלים. כל ניצוץ אנטיסטאטי קטן באוויר או טריקת דלת או פתיחת דלת או הדלקת אור, עלול לגרום להצתת העובד. במספר שניות עלול המצב להיהפך לקטסטרופאלי. לכן חשוב שתהיה שמיכת מילוט בהישג יד.
שמיכת מילוט יכולה גם לכבות מכונה יקרה שעולה באש, או כל חומר דליק שאחז במוצק והחל לבעור ולשרוף את כל הנקרא בדרכו.
הדרכת בטיחות אש – כמה רחוק לעמוד כאשר מכבים אש עם מטף כיבוי אש?
העניין כמובן תלוי במספר גורמים. למשל חשוב להכיר בכיוון הרוח. במידה ופרצה אש מחוץ לארגון או בית, האדם שמגיע לכבות את האש חייב לעמוד כאשר הוא עם כיוון הרוח ולא נגד הכיוון.
עם מטף כיבוי אש או עם קירור מים לקירור החום הכבד הנפלט מהלהבות, גודל הלהבות או מיטען האש יקבעו את המקום לעמוד.
מומלץ לעמוד בין 2 ל-3 מטרים מהאש.
אם מרגישים חום כבד שלא ניתן לשאת אותו, זה הזמן להפעיל שיקול דעת. אם אתם מרגישים במצוקה, יש לעזוב מיידית את המקום ולהזעיק את כל גורמי החירום בין אם הם פנימיים או חיצוניים לארגון.
חשוב לזכור במקרים כאלו כי שיקולים רבים ומגוונים עלולים להשפיע עלינו בזמן תרחישי חירום. אנו עלולים למצוא את עצמנו מפעילים שיקול דעת או החלטה שעלולה לגרום לנזקים. קורס הדרכות כיבוי אש לעובדים ותרגול מצבי חירום מייצב את דרך החשיבה הנדרשת לכל תרחיש חירום באשר הוא. לא מעט עובדים ועובדות הצילו הרבה נפשות ומנעו נזקים כבדים ולו רק בזכות המודעות להתמודדות במצבים בהם הם תורגלו. אפילו אם זה רק ברמת התודעה והמוכנות הנפשית הדרכת בטיחות אש עוזרת.
הדרכת כיבוי אש – שאלות ותשובות
איך לכבות אש?
אופן כיבוי אש נגזר מ –
- בסיס האש.
- כיוון הרוח.
- האמצעים העומדים לרשותנו.
- גורם השרפה.
- החומרים שנדלקו בה באותו רגע.
מטפים לכיבוי שרפות מלאים בחומרים רבים ומגוונים משמשים אותנו לכיבוי –
- כיבוי שרפות מוצקים.
- כיבוי שרפות נוזלים.
- כיבוי שרפות חשמל.
יש לזכור כי היצרנים כיום מייצרים את המטפים, על כל חומר שיהיה, כשהם מכוונים לכיבוי 3 סוגי שרפות:
יש לזכור כי בכל מטף ישנם הוראות כיבוי ברורות:
- סובב ניצרה.
- שלוף ניצרה החוצה.
- אחוז בצינור בקצהו.
- כוון אל בסיס האש.
- לחץ על הדק המטף.
מטף אבקה יעיל במרבית השרפות.
במקרה של שרפות לוחות חשמל, בקרה ואלקטרוניקה כדאי לכבות במטפים המלאים בגז הלון קרבון, או CO2, או גז סניקה FM-200. מטפי גז פשוט אינם גורמים לנזקים במערכות ואינם נספגים ומכלים את הלוחות.
בלוחות חשמל, מכונות ומכשירים שמחוברים למקור זרם, חל איסור מוחלט להשתמש במים כדי לכבות שריפות עליהם. הם עלולים לגרום לקצר חשמלי בכל ריצפת המקום ובכל גורם מוליך זרם הנמצא במקום לרבות בני אדם.
קורס הדרכת אש, הדרכת בטיחות אש, עובר על כל סוגי המטפים ונותן הסבר מקיף ותרגול איך להשתמש במטפים.
איך לכבות אש הנגרמת על ידי דלקים נוזליים?
בדרך כלל הדרך היעילה לכבות נוזלים דליקים היא להשתמש בחומר הכיבוי מסוג קצף, והוא יכול להגיע בצורת מטף, או בצורת מיכל גדול המתחבר למערכת מים. בערבול בין הקצף למים, נוצרת ההקצפה הנדרשת על מנת לחנוק את גישת החמצן לאש. דרך נוספת היא להשתמש במים בלחץ ובכמויות גדולות ובצורת פיזור של רסס.
איך לכבות אש הנגרמת על ידי דלקים מוצקים?
דלקים מוצקים אפשר לכבות באמצעות כל מטף כיבוי אש או ברסס מים בכמויות גדולות.
איך מים מסייעים לכיבוי אש? למה המים משמשים לכיבוי אש?
המים הם החומר שדואג לבצע את תהליך הקירור של החומרים הדליקים. מהנדסים בחברות המפתחות אמצעים לכיבוי אש, מפתחים מערכות המייצרות רסס מים בלחץ גבוה ובכך מושגת הדרך היעילה ביותר לכיבוי שרפות.
הדרכת כיבוי אש – מה הן 3 השיטות לכיבוי אש?
קיימות למעשה 3 שיטות לכיבוי אש שהנן נפוצות ויעילות והן:
- כיבוי באמצעות קירור החום.
- חניקת החמצן (סניקה) ממקור האש – למשל במניעת הגעת חמצן לאש מאמצעות מטף כיבוי או באמצעות שמיכת מילוט.
- באמצעות בידוד החומרים או הנוזלים הדליקים באזור השרפה.
מה היא מערכת כיבוי אש?
מערכת כיבוי אש קבועה הנה מערכת כיבוי אש אוטונומית. זוהי מערכת המופעלת באופן עצמאי כאשר מתגלה בסביבה עשן או מקור חום העולה על טמפרטורה מסוימת (למשל מעל 65 מעלות) – המערכת נותנת פקודת הפעלה למערכת הכיבוי.
מתי ראוי לשקול כיבוי אש עצמי? הדרכת כיבוי אש עוזרת?
כאשר נשקפת סכנה מידית לנפש או לרכוש יש לפעול לכיבוי האש באופן המהיר ביותר. יש לשמור על קור רוח ועל התובנה. אם קיימת סכנה הנשקפת לנו ולחיינו יש לעזוב את המקום מיד תוך פינוי כל השוהים במקום ולהזעיק את כוחות כיבוי אש והצלה.
קורס הדרכת כיבוי אש מיועד בדיוק למקרים שבהם יש צורך בכיבוי אש עצמי. בקורס העובדים לומדים לבצע פעולות מיידיות לכיבוי אש.
איזה חומר (סוכן) לכיבוי אש נחשב הכי פחות רעיל?
כל חומר כיבוי הנו חומר רעיל במידה מסוימת. יש לקחת בחשבון שאלו גזים המיועדים לחנוק את החמצן ושהם עלולים להשפיע גם עלינו ולפגוע בנו ובמערכת הנשימה שלנו. הגז הכי פחות רעיל כיום הוא הגז מסוג CO2. אך שוב יש לזכור שאם נחשפים לריכוזים גבוהים אנו עלולים להיפגע.
איזה גז מסייע לכיבוי אש?
פחמן דו חמצני, הלון קרבון, הלון 12, CO2, FM200, ועוד.
מהי האדמה הטובה ביותר לכיבוי אש?
כל סוג אדמה יבשה, חול, או כל אדמה הנמצאת ברמת גבישים כמה שיותר קטנים, יעילה לחניקת החמצן ובידוד החומר.
למה co2 הוא כל כך יעיל לכיבוי אש? למה פחמן דו-חמצני יעיל לכיבוי אש?
זהו גז הידוע כגז חנק. פיזורו מונע את הגישה של החמצן אל הלהבות הגז בעצם משמש כמגנט להסתת החמצן ממקור האש ובכך הוא מביא לכיבוי מהיר.