להיות אחראי רעלים במפעל או בכל מקום עבודה אחר הנו תפקיד חשוב בעל אחריות כבירה. התפקיד דורש מהעסק ומאחראי הרעלים העובד במקום, להיות בקיא בתחום ולעבור קורס אחראי רעלים. הקורס אינו ארוך וניתן לסיים את הלימודים בו תוך כמה ימי לימוד מרוכזים. יחד עם זאת, יש צורך לעבור מבחן מסכם ולקבל הסמכה לעבוד בתפקיד נחשק זה בצורה מסודרת. בעל מפעל המעוניין לשלוח את עובד לקורס אחראי רעלים, צריך לדאוג לכך שאותו מועמד יהיה אדם המכיר את החומרים במפעל בו הוא מועסק ואת הסיכונים והתכונות שיש להם וכמו כן עליו לעמוד בתנאי של אי רישום פלילי על עבירה עם קלון או עבירה אחרת הקשורה לשפיכה של חומרים מסוכנים באירוע חירום וכדומה.
מה לומדים בקורס אחראי רעלים?
הכשרה בקורס אחראי רעלים ומעבר בהצלחה של המבחן המסכם ייקנו לכם תעודת מקצוע מבוקש במפעלים רבים ובתעשיות רבות שיש בהן שימוש בחומרים מסוכנים. מבין הנושאים עליהם נעבור בחומר הלימוד בקורס אחראי רעלים הנם:
- אחסון חומרים מסוכנים.
- הובלת חומרים מסוכנים
- טיפול בחומרים מסוכנים.
- היבטים משפטיים של תחום אחראי רעלים.
- יסודות בתחום הכימיה.
- יסודות בתחום הטוקסיקולוגיה.
- זיהוי והערכת סיכונים הקיימים בשימוש בחומרים מסוכנים.
- טיפול במצבי חירום.
- תרגול בהערכת סיכונים הקשורים לקליטה, אחסון, הובלה ושינוע וטיפול בחומרים מסוכנים.
- קורס עזרה ראשונה: הגשת עזרה ראשונה במקרי חירום תוך עבודה עם חומרים מסוכנים.
- כיבוי אש: לימוד יסודות האש, שיטות כיבוי אש ושימוש בציוד לכיבוי אש.
- לימוד מהו ציוד המגן האישי הנדרש לעבודה עם חומרים מסוכנים.
- מבחן מסכם.
מידע על היתר רעלים במפעלים בישראל
היתר לשימוש בחומרים המוגדרים כחומרים מסוכנים ורעלים בישראל מחולק לשלוש דרגות וניתן למפעלים ועסקים בהם יש שימוש בחומרים אלה בהתאם לסיווג המפעל ומידת המסוכנות של השימוש הקיימת בו. את דרגת סיכון המפעל או העסק קובעים לפי אופי הפעילות במקום, סוגי החומרים המסוכנים בהם נעשה שימוש במקום וכמות החומרים המסוכנים הנמצאת במקום.
3 דרגות הסיווג, תוקף היתר רעלים ומידע נוסף
כל מפעל או עסק הנזקק להיתר שימוש ברעלים יכול להשיג זאת לאחר עמידה בתנאים לפי רמת הסיווג בה הוא נמצא. תוקף היתר הרעלים הוא לשנתיים או שלוש שנים ודרגות הסיווג מחולקות לפי:
- דרגה A – דרגת הסיכון הגבוהה ביותר המזכה את המפעל הנמצא דרגה זו להיתר עבודה עם חומרים מסוכנים למשך שנה אחת בלבד. זאת מכיוון שהחומרים הנמצאים בו נחשבים למסוכנים ביותר. בין אם בשל היותם חומרים מתלקחים, גזים או כל חומר אחר המקוטלג בדרגה זו.
- דרגה B – קיים סיכון בינוני וההיתר ניתן לתקופה של שנתיים.
- דרגה C – דרגת הסיכון הקטן הנמוך ביותר וההיתר ניתן לשלוש שנים ומעלה.
פנו אלינו לפרטים נוספים לגביי קורס זה וקורסים נוספים לממוני בטיחות בעבודה המועברים במכללת פז בטיחות בחיפה.